Site logo

Contact Me

Duiken

duiken-op-bonaire
Bonaire is een van de mooiste duikgebieden ter wereld en de ongerepte natuur maakt Bonaire hierbij uniek. Er zijn talloze plaatsen om een prachtige duik te maken. Vele van deze duiklocaties zijn zeer makkelijk bereikbaar vanaf de kant. Deze duiklocaties zijn duidelijk aangegeven door gele stenen. Het mooiste is een auto te huren en op eigen gelegenheid diverse duikplekken aan te doen. Natuurlijk zijn er ook diverse duiklocaties die niet vanaf de kant te bereiken zijn, wilt u deze bezoeken dan kunt u naar een van de vele duikscholen gaan om met hun een duik te maken.

Snorkelen

snorkelen
Je hoeft geen duiker te zijn om van de onderwaterwereld op Bonaire te kunnen genieten. Ook snorkelen geeft een grandioos uitzicht op het koraalrif en zijn bewoners. In slechts een paar meter diep water is de kans erg groot om zeeschildpadden, roggen en zelfs zeepaardjes te zien. Op Bonaire zijn diverse professionele bedrijven die je de mooiste plekken kunnen laten zien.

Kite- en Windsurfen

windsurfen
Omdat er altijd wind is op Bonaire (300 dagen per jaar, ongeveer 16 knopen), is het de ideale plek om te (kite-) surfen of om dit te leren. Voor windsurfen is Lac Sorobon de plek bij uitstek. Dit is een baai met een grootte van ongeveer 6 voetbalvelden met strak, kniediep water met een temperatuur van 28 graden. Voor Kitesurfen is de primaire plek de zuidwest kust van het eiland.

Vogels

bonaireparrot
Bonaire bevat een grote diversiteit aan vogels; in totaal meer dan 190 soorten inclusief de Lora (Amazone papegaai), welke inmiddels een beschermde status heeft gekregen. De meest bekende vogel van Bonaire is de roze flamingo, die gezien kan worden op diverse plekken op het eiland, waaronder het Washington Slagbaai National Park.

(Big Game) vissen

vissen
Het vissen start voor zonsopgang. Eerst worden kleinere vissen die als lokaas gaan dienen gevangen met een vislijn of een klein net. Dit lokaas wordt dan gebruikt voor het vissen op "big game" vis, denk hierbij aan Marlijn, Tonijn, Wahoo, Sailfish en nog meer. Ook is rifvissen en het vissen op Bonefish erg leuk om te doen.

Mountainbiken

mountainbiking-bonaire
Op Bonaire kun je uitstekend fietsen. Er zijn ruim voldoende geasfalteerde wegen buiten het centrum van Kralendijk. voor de moutainbikers zijn er veel meer mogelijkheden. Ieder zandpad wat je tegenkomt is in principe een trail voor de mountainbike.

Seru Largu

serulargu
Het bekendste uitzichtpunt op Bonaire is toch wel Seru Largu, met zijn uitzicht op Kralendijk, het Pekelmeer en Klein Bonaire. Iets wat je zeker gezien moet hebben!

Grotten & Indian Inscriptions

caves-bonaire
Bonaire heeft vele tientallen grotten. Als geologische verschijningsvorm geven ze een beeld van de oudste geschiedenis van het eiland. Op diverse plaatsen zijn grotten voorzien van rotstekeningen, aangebracht door de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van Bonaire. Sommige grotten bieden woonruimte aan vleermuizen of aan de blinde Typhlatia garnaal. Vleermuizen vervullen een nuttige functie in het ecosysteem: ze vangen grote hoeveelheden insecten (waaronder muggen) of dragen zorg voor de bestuiving van bloemen, waaronder die van cactussen.

Washington Slagbaai National Park

bonaire-slagbaai
De hele Noordpunt van Bonaire is een beschermd natuurgebied, het Washington Slagbaai Nationaal Park. Het park, 6000 hectare groot, is in 1969 ingesteld als het eerste natuurpark van de Nederlandse Antillen. Het herbergt een scala aan leefgebieden, waaronder de duinen bij de boca's (inhammen) aan de noordkust, de saliñas (zoutmeren), de pos (bronnen) en de berggebieden. Het park is rijk aan vogels en andere dieren, met name hagedissen en leguanen. Binnen het park liggen twee gebieden die internationaal erkend zijn als belangrijk watergebied: saliña Slagbaai en het Gotomeer. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het park van grote betekenis, onder andere vanwege de plantages en de historie van Slagbaai. Bij de ingang van het park is een interessant museum ingericht. Vanaf de entree zijn enkele wandelingen uitgezet. Het park is goed toegankelijk met de auto en mountainbikers zijn ook welkom.

Lac Bai

lac-bai-bonaire
Het Lac is een schitterende ondiepe lagune in het zuidoosten van Bonaire. Het gebied van 700 hectare is omzoomd met mangroven. Lac maakt deel uit van het beschermde onderwaterpark en is uniek vanwege het aanwezige zeegras en de mangroven. Een groot deel van de mangroven is door de beperkte toegankelijkheid vrijwel ongestoord en daarmee van belang als rustgebied voor vele vogelsoorten. Het gebied heeft een kraamkamerfunctie voor rifvissen en is het voedselgebied voor de Groene zeeschildpad.

Klein Bonaire

klein-bonaire
Voor de kust van Kralendijk ligt het eiland Klein Bonaire. het eiland is zo'n 700 hectare groot, geheel vlak en begroeid met kleine struiken en cactussen. Op dit eiland komen zeker 76 plantensoorten en circa 55 diersoorten voor. Het is geheel omgeven met een koraalrif. De stranden aan de noord- en westkant zijn de belangrijkste nestplaatsen voor zeeschildpadden. Op het eiland liggen ook enkele saliñas of zoutmeren, hierin fourageren flamingo's; Bonaire heeft een van de grootste flamingo-populaties ter wereld. Sinds 2001 is Klein Bonaire een wettelijk beschermd natuurgebied. Het eiland is bereikbaar per boot voor duikers, snorkelaars en dagjesmensen.

Slavenhutten

slavenhutten
Aan de kustweg naar het zuiden staat een verzameling gerenoveerde slavenhutten. De slaven werkten in de zoutpannen in de 17e en 18e eeuw en brachten hier doordeweeks de nacht door.

Zoutpannen

zoutpannen
De zoutwinning op Bonaire is historisch en een van de eerste en belangrijkste bronnen van inkomsten op het eiland. Vanuit alle richtingen zijn de helder witte bergen te zien. Het zout wordt geproduceerd in de zoutpannen. Het natuurlijke productieproces geeft aan de pannen sterk verschillende kleuren: van turqouise tot flamingo-roze. Een prachtig gezicht!